De perfincatalogi blijven in beweging

De PCN heeft in maart 2022 een catalogus van de perfins van België uitgebracht, naast de in 2016 verschenen Nederlandse perfincatalogus. Ook nu zijn er weer aanvullingen op deze twee catalogi te melden.
Zo zijn er twee zegels met de perfin CL gevonden.

       
Dit blijkt de Franse perfin CL 224 te zijn. Deze perforator werd gebruikt door Credit Lyonnais in de locatie van Givet, een plaats dicht tegen de grens van België.
Deze perfin wordt opgenomen in (een toekomstige versie van) de Belgische catalogus onder de naam CL 15 met 8 7 gaatjes, een hoogte van 9,5 mm. De gevonden zegels zijn beide nr 293.

Ook is er een perfin FZ gevonden. Dit is de Duitse perfin FZ-1-06.

      
Deze perforator werd gebruikt in veel plaatsen in Duitsland zoals Berlijn, Guben, Werdau, etc. en door meerdere gebruikers. De gevonden zegel heeft geen leesbaar stempel.
Ook deze perfin wordt opgenomen. De naam wordt FZ met 11. 11. gaatjes en een hoogte van 11 mm en de gevonden zegel is nr 283.

Ook voor de Nederlandse catalogus (editie november 2016) is er weer een aanvulling. Er is een zegel 33F gevonden met daarin een voor Nederland onbekende perfin AH.

   
Het PCN-lid dat deze perfin vond gaf bij de melding al aan dat een soortgelijke perfin wel voorkomt in de Duitse catalogus (onder de naam 1-H-20) en ook in de Belgische catalogus (onder de naam AH 5).
In de Duitse catalogus is de gebruiker bekend als een internationaal werkend fietsenverzendhuis uit Kassel. In de Belgische catalogus is de gebruiker niet bekend maar de 6 verschillende zegels zijn gestempeld
in Leuven.
Op de Nederlandse zegel is het stempel niet herkenbaar. Met de kennis die we nu dus hebben lijkt het dat het één bedrijf betreft. En hier is geen sprake van net over de grens posten want zowel Leuven als Kassel liggen niet dicht bij de grenzen. Wie kan ons meer vertellen over deze perfin / gebruiker???

Wordt opgenomen in de Nederlandse catalogus onder de naam AH 3 in het hoofdstuk “Nederland – Frankeerzegels met buitenlandse perfins” met 15. 16. Gaten en een hoogte van 7 mm en als gebruiker: Duitse perfin, Alfred Hupfeld en met de extra teksten:
– In de Duitse catalogus bekend onder AH-1-20
– Is ook in België gebruikt, in de Belgische catalogus bekend onder AH 5
En in de Belgische catalogus vermelden we bij de perfin AH 5 bij de naam  van de gebruiker: Duitse perfin, Alfred Hupfeld en als extra teksten:
– In de Duitse catalogus bekend onder AH-1-20
– Is ook in Nederland gebruikt, in de Ned. catalogus bekend onder AH 3

In de Duitse catalogus staat:


En in de Belgische catalogus zal de vermelding als onderstaand aangepast worden.Het artikel hierboven van Nico van der Lee werd gepubliceerd in Perfinpost nr. 143 van maart 2023.